Веселин Марешки

Референдумът на Марешки под въпрос

 

Само 2644 подписа не достигнаха на бизнесмена Веселин Марешки, за да бъде обявен за задължителен, инициираният от него референдум. По закон това може да се случи при 400 000 подписа. Тъй като обаче, ГРАО е признала за валидни едва 397 356 от подписите, сега последната дума ще бъде на депутатите. Народното събрание ще решава дали петте въпроса от инициативата на варненския бизнесмен да бъдат оформени като допитване до народа. Ето и въпросите в референдума „Марешки“:

1. Подкрепяте ли да се въведе регулация на пазара на горива, така че да се гарантират по-ниски цени в бензиностанциите?

2. Подкрепяте ли да се премахне ограничението едно лице да може да открие не повече от 4 аптеки на територията на страната, за да стане пазарът по-конкурентен и да се намалят цените в аптеките?

3. Подкрепяте ли да отпадне напълно държавната субсидия за финансиране на политически партии и коалиции?

4. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален от 240 на 120?

5. Подкрепяте ли да отпадне имунитетът на народните представители?

Марешки

От Инициативния комитет за провеждането на референдума, коментираха решението на ГРАО със съмнение, тъй като по думите им в подписката са се включили над половин милион българи.

 

„Можем да разглеждаме резултатите под два ъгъла – мнително, че някой е предизвикал ситуацията, въпроси, в която подписите ни да останат под необходимите 400 000 (каквато информация получихме под формата на слухове), или да приемем резултата и да продължим напред. Ние, като прагматични хора и професионалисти, ще потърсим следващата правилна крачка, за да защитим тези близо 530 000 души, които се включиха в нашата подписка…“

Въпросът за намаляването на броя на депутатите наполовина освен в референдума „Марешки“, се дублира и във внесеното искане от екипа на Слави Трифонов. Президентът вече сезира Конституционния съд, тъй като решението колко да бъдат народните представители е компетенциите само на Велико Народно събрание. От Инициативния комитет имат готовност да оттеглят въпроса.

 

- реклама -