Иракски кюрдестан референдум независимост

Референдум за независимост на Иракски Кюрдестан – Иран, Ирак и Турция го бойкотират

Референдум за независимост се провежда днес в иракския автономен район Иракски Кюрдистан.

Регистрирани са 5,2 милиона души от 5,6 милиона с право на глас.

Те ще отговарят на въпроса „Искате ли районът Кюрдистан и кюрдските зони около него да станат независима страна?“, съобщава БТА.
Гласуването приключва в 18.00 местно време (15.00 по Гринуич). В обхванатите зони са открити 12 072 изборни секции.

По данни на Висшия съвет за референдума в Кюрдистан ходът на вота се следи от над 400 международни наблюдатели и повече от 600 журналисти, една трета от които представляват чуждестранни медии.
Освен в Иракски Кюрдистан – неофициалното наименование на кюрдския автономен район, включващ  провинциите Ербил, Сулеймания и Дахук, референдумът обхваща и спорни територии между Ербил и Багдад, по-специално богатата на петрол провинция Киркук, контролирана от кюрдските военизирани формирования.

От минаретата на джамиите в Киркук правоверните бяха призовани да се явят пред урните, посочва АФП.

Правителството в Багдад се обяви срещу референдума, който според властите е неконституционен.

Против него са също Анкара и Техеран, отправили призиви за единство на арабската държава. Референдумът е смятан за неуместен от САЩ и някои европейски държави, тъй като според тях подкопава усилията в борбата с тероризма и гарантиране на сигурността в региона.    Резултатът ще стане ясен денонощие след края на гласуването тази вечер. Но няма съмнения какъв ще бъде той – повечето кюрди искат независимост, допълва АФП.

- реклама -