Корнелия Нинова

Референдум в БСП за избор на кандидат-президент

Вътрешен референдум в БСП ще реши съдбата на кандидатите за президент и вицепрезидент на левицата. Проектът на бюлетината за вътрешното допитване относно участието на БСП в президентските избори съдържа два въпроса. Единият е по какъв начин БСП да участва в изборите за президент и вицепрезидент през 2016 г. Вариантите са 4 – в коалиция с други партии и организации, самостоятелно като партия, като подкрепи кандидат на друга партия или организация или като подкрепи независим кандидат, издигнат от инициативен комитет.

Вторият въпрос е свързан с кои от партиите е допустимо БСП да преговаря за издигането на общи кандидати за президентска двойка. Вариантите са-партии от коалиция БСП-лява България, АБВ, Атака, ВМРО, Движение 21, ДПС, НФСБ или други партии и организации.

 „Вярвам, че тази процедура ще протече добре и ще даде своя резултат. Предлагам от тук нататък това да бъде практика по сериозните теми за партията и за държавата”, обясни Корнелия Нинова.

Предлага се да има централна комисия, която да издава методическите указания за това какво трябва да се случва по места. Ще има и общински комисии по места. Право да гласуват ще имат всички хора от членския списъчен състав в общинските структури. Гласуването ще бъде в продължение на една седмица.

Според Михаил Миков, Президентът има определени функции по конституция и би трябвало да има определена предизборна платформа.

Като гледам тук ще даваме някакви алтернативи с партии, които са например за излизане от НАТО, има партии, които апелират за президентска република. Има политическа рамка, в която би трябвало да се реализират тези разговори”, заяви Миков.

От своя страна Румен Овчаров, пък заяви, че задачата на това допитване е Националният съвет на БСП да се опита за първи път да чуе мнението на партията по един конкретен въпрос.

- реклама -