Павел Краловец, рефер
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Рефер от Шампионската лига обвинен в уреждане на мачове

Чешкият рефер Павел Краловец е обвинен за манипулиране на мачове в Чехия, съобщават местните медии. Според информациите в случая е замесен и бившия заместник-президент на Чешката футболна асоциация Роман Бербер. Бербер е задържан под стража от октомври насам.

Вестник „Днес“ публикува част от записите на полицията, от които става ясно, че Краловец и Бербер са били основните действащи лица в манипулирането на резултата от финала за Купата на Чехия през юли. В него Спарта Прага победи Слован Либерец с 2:1. „Нещата са много прости, имам нужда от едно политическо нещо. ОК? Ти ще ме разбереш. Йозеф Крула трябва да бъде спрян“, казва Бербер в телефонно обаждане към Краловец.

Йозеф Крула е спортният директор на Слован Либерец и бивш съдия. На записите се чува, че Краловец отговаря, че разбира. Той беше обект на сериозни критики след срещата, най-вече защото отказа да изгони халфа на Спарта Мартин Фридек, който настъпи свой съперник. При това въпреки че имаше сигнали от ВАР. От Спарта отричат да са замесени и настояват за пълно разследване на случая. Самият рефер си призна на другия ден за грешката.

Вчера Краловец води срещата от Шампионската лига между Челси и Краснодар. Той обаче е изваден от нарядите в Чехия до края на годината. „Нямаме официална информация, но сме поискали такава. Засега извадихме Краловец от нарядите“, заяви Мартин Малик – шеф на съдиите в страната.

През октомври Бербер бе един от 19 задържани души по време на акция срещу организирана криминална група за манипулиране на мачове. Четирима от задържаните остават под стража.

- реклама -