Перник

Редуцират наполовина посетителите в нощните заведения у нас

Броят на посетителите в нощните заведения се намалява на половина от тази нощ. Това обяви здравния министър след среща с бранша.

„Пада се по два квадратни метра на човек, като до сега беше по 1 квадрат. Считаме, че така ще постигнем отстояние, което е достатъчно за да прекъснем епидемиологичната верига„, заяви Костадин Ангелов.

„Ситуацията не е нова за нас. Знаехме, че зимата ще има скок на заболелите. Най-важното е да се пази здравето на хората, но и нашият бранш няма да издържи още едно затваряне. В Европа са затворени заведенията, но броят на болните расте, така че не изгледа заведенията да са проблемът“, коментира Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията.

Охраната на баровете и нощните клубове ще следи за капацитета на запълване на заведенията.

Министърът отбеляза, че е далеч от мисълта, че нарушители няма да има, но когато такива бъдат намерени, те ще бъдат санкционирани безкомпромисно.

„Органите на РЗИ, съвместно с полицията обикалят почти всички нощни заведения и клубове в София и страната, също и дневните заведения. Всички проверки, които се правят, завършват или с предписания, или с налагане на санкции. Това ще продължи. Там, където не се спазват мерките след предписанията, следва глоба, затваряне за 3, след това за 14 дни. Няма да има компромис за никого, защото залогът е животът на всички“, увери министърът.

Ангелов подчерта, че затварянето на държавата води до лоши икономически, социални и психологически последици.

„Не искаме да затваряме държавата, искаме мерките, които се въвеждат, да се спазват от всички. Ще можем да контролираме на всички места, където е физически възможно да го правим. Нека не се съсредоточаваме в изключенията“, добави здравният министър.

- реклама -