След остри реплики в НС: Депутатите приеха промени в Закона за ВЕИ (Видео)

Горещи страсти в пленарната зала предизвика служебният министър на енергетиката Росен Христов. Причината е, че депутатите започнаха разглеждането на енергиен закон, входиран от Министерския съвет.

Това е петият закон, който НС гледа днес, като всички са дело на МС.

Депутатите обаче не го харесаха и поискаха Христов да се яви, за да защити текста си.

Те изпратиха и официално съобщение на Министерството на енергетиката.

Като първо за това съобщи председателстващата заседанието Росица Кирова, а после бе подкрепено и от „Възраждане“, и от БСП.

От министерството обаче им отговорили, че нито Христов, нито негов заместник ще дойдат, тъй като са в отпуска.

„Възраждане“ предложиха точката да се отложи, докато Христов дойде. Залата обаче се обяви против и настоя министърът да дойде.

В крайна сметка Росен Христов се яви в Народното събрание.

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за енергията от възобновяеми източници със 142 гласа „за“, 46 „против“ и петима „въздържал се“. Срокът за предложения между първо и второ четене ще бъде 28 дни, решиха още депутатите.

Министър Христов обясни, че целта на измененията е ускоряване на внедряването на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Целта е да се опрости издаването на разрешителни, да се насърчи изграждането на ВЕИ, да стане процесът по-бърз, по-лесен и по-икономически изгоден, така че този сектор в България да се развие и да постигнем националните и общоевропейски цели, отбеляза той.

По думите му, този закон е важен за страната в много аспекти – за по-оптимален енергиен микс и за усвояването на средства по Плана за възстановяване и устойчивост. Вместо политически коментари и безсмислени дебати, трябва да се върви по стандартния процес за приемане и доработване на закона, като НС има правото да направи всякакви промени между първо и второ четене, отбеляза енергийният министър.

Георги Свиленски („БСП за България“) коментира, че министър Христов е трябвало да започне с извинение към народните представители, които се опитал да заблуди, че е в командировка. Тук трябва да внасяте качествени закони, посочи той. Сега ще трябва да се поправя, ще удължаваме срокове, ще вършим Вашата работа, обърна се Свиленски към енергийния министър. „Върнете поне заплатата, която сте получавали за тези десет месеца, защото в крайна сметка Вие сте министър, Вие вземате заплата, а работата ще я вършат народните представители“, призова той.

„Законодателният орган в страната е Народното събрание, така че крайно време е да започнете и вие да работите“, отговори му Росен Христов. Той отбеляза, че за повече от месец работа няма редовно правителство и приети закони. „Така че, ако някой трябва да си връща заплатите, със сигурност не е министърът“, допълни Христов.

Енергийният министър посочи, че са извървели целия процес по разработката на закона, включително и обществено обсъждане.

- реклама -