Парламентът с важно решение за глобите за пътуване без винетка (Видео)

Максимум три ще са наказанията за пътуване без електронна винетка в рамките на една календарна година, реши окончателно парламентът с гласувания от депутатите общ законопроект за промени в Закона за пътищата.

Разпоредбите, предвиждащи налагането на лимит на глобите, влизат в сила от 1 януари 2019 г. Съгласно действащите разпоредби на Закона за движение по пътищата глобата за движение без винетка е 300 лева.

По предложение на ГРЕБ-СДС депутатите разместиха дневния си ред и удължиха заседанието си.

В началото на работния ден депутатите станаха на крака и почетоха с едноминутно мълчание жертвите на комунистическия режим, в началото на днешното заседание.

Първо това поиска председателят на СДС Румен Христов в края на декларацията си от името на ПГ на ГЕРБ-СДС по повод 1 февруари – Ден за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. След това формално предложението направи Никола Минчев от „Продължаваме Промяната“.

Предлагаме преди всичко да бъдем хора, а не партийно оцветени антагонисти, заяви Румен Христов в декларацията от името на парламентарната си група.

Преди 78 години на този ден т.нар. Народен съд осъжда на смърт трима регенти, 67 народни представители, министри, генерали, полковници, припомни той.

Вече дълги години на тази дата демократичната общност почита жертвите на комунизма по предложение на президентите от СДС Желю Желев и Петър Стоянов, изтъкна Христов и добави, че официалното отбелязване датира от 2011 г. по предложение на правителството на ГЕРБ.

В един от последните работни дни на настоящето Народно събрание Искрен Митев („Продължаваме промяната“ и Цончо Ганев („Възраждане“) се сдобиха с наказание, наложено им от председателстващия заседанието Йордан Цонев (ДПС).

От парламентарната трибуна Митев поиска от Цонев да наложи глоба на Цончо Ганев от „Възраждане“, защото „отправял неприлични жестове и обиди към изказващите се“. Депутатът нарече колегата си „простак“, което накара Цонев да му наложи глоба. Малко след това глоба „порицание“ беше наложено и на Ганев.

Непосредствено след това Николай Денков (ПП) се оплака, че е принуден постоянно да слуша „псувни и обиди от страна на Ганев“, защото седи близо до него на първия ред. Той нарече поведението на народните представители „просташко“. Според него, с поведението си те рушат имиджа на парламента още повече. След като изказа мнението си, Денков призова и той да бъде наказан, но Цонев се въздържа да предприеме подобно действие. Вместо това, той обяви 30-минутна почивка, след която депутатите да продължат обсъжданията по увеличението на минималната работна заплата.

- реклама -