Атанасова към ПП: Връщайте мандата и не губете времето на България (Видео)

Редовно заседание на НС.

В НС продължава обсъждането на доклада за установяване на всички факти и обстоятелства около подписването и прекратяването на меморандума с „Gemcorp” по време на кабинета „Петков“.

Лидерът на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви по времето на дебатите в НС, че ПП неслучайно е загубила изборите и е най-добре да върне мандата, защото няма да може да състави кабинет.

„Няма да може да направите правителство! Връщайте мандата и не губете времето на България. Никой вече не ви вярва! Това трябва да ви стане ясно и то ще ви стане ясно съвсем скоро. Сбогом аматьори!

„Няма какво да кажете, освен сега да ги лъжете за нещо друго и след 6 месеца пак историята ще покаже, че вие сте от грешната страна“, отговори Асен Василев от ПП.

Народното събрание ратифицира споразумение за финансов принос между Република България и Европейския съюз по отношение на Раздел „Държава-членка“ по програма InvestEU.

Целта на Споразумението е да се определят партньорите по изпълнението, условията за сключване на гаранционно споразумение между тях и Европейската комисия, както и да се определят

конкретните ангажименти на страните във връзка със сроковете и изпълнението на финансовите условия за провизиране и реда и условията за използване на средствата по раздел „Държави-членки“ от Регламента за InvestEU.

Не се предвижда да възникнат финансови ангажименти за Република България, тъй като предоставянето на финансов принос за провизиране на Гаранцията от ЕС се осигурява от ресурсите,

договорени за България от фондовете при споделено управление,

във връзка с одобрения ресурс по “Споразумението за партньорство“, както и от средствата по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

Резултатът, който се очаква да бъде постигнат с приемане на споразумението, е включването на България по Програмата InvestEU.

Ние се отказваме от повече от половин милиард лева, коментира депутатът Димо Дренчев от „Възраждане“.

Според него 300 млн. лв. ще са отклонени от ПВУ и ще отидат като банкови гаранции за проекти, които не биха били финансирани по друг начин.

Народното събрание ратифицира също така Спогодбата за въздушни съобщения между правителството на Република България и правителството на Кралство Саудитска Арабия със 182 гласа „за“.

Спогодбата осигурява необходимите нормативно-правни условия за трайна и взаимноизгодна експлоатация на редовни международни въздушни линии при съвременните условия на действие на международните стандарти и изисквания за техническа безопасност, сигурност и икономическа ефективност.

Спогодбата включва комплекс от правни положения, предоставящи на превозвачите добри възможности за достъп до пазари, се посочва в доклада на водещата парламентарна комисия по транспорт.

Според вносителите с ратифицирането на спогодбата ще се създадат условия за развитие на двустранното търговско-икономическо сътрудничество, ще се стимулира туризмът, ще се задоволят потребностите на гражданите за удобен директен превоз по въздуха.

Вносителите очакват още повишаване на приходите за летищата, подобряване на свързаността на страната ни с региона на Близкия Изток, увеличаване броя на пътниците и товарите, както и намаляване на цените на самолетните билети по тези линии.

В програмата за работа на парламента е и доклад за дейността на Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от правителството с министър-председател Кирил Петков, и проект на решение по доклада.

- реклама -