Фейсбук, новини, регулация, избори,фалшиви новини

Реална опасност: Спират Фейсбук и Инстаграм в Европа

Европейците може да останат без социалните мрежи фейсбук и инстаграм от лятото,

след като регулаторът на лични данни в Ирландия потвърди заповедта си, за да се спре изтичането на данни към САЩ, съобщава politico.eu.

Комисията за протекция на данните в Дъблин е информирала своите европейски партньори, че ще забрани на собственика на фейсбук „Мета“ да изпраща данни от Европа към САЩ.

Така се слага край на единствения законен начин компанията да транферира големи количества данни към САЩ след дълги години между гиганта и европейските активисти за запазване на тайната.

Европейският съд по правосъдието анулира през 2020 г. пактът между ЕС и САЩ за размяна на данни, наречен Щит за личните данни заради страховете от практиките на американците за наблюдение. При произнасяне на присъдата също така бяха взети мерки да се направи изключително трудно на „Мета“ и други фирми прехвърлянето на лични данни чрез Стандартни договорни клаузи (SCC). Решението на Ирландия означава, че фейсбук няма право да ги използва.

„Мета“ на няколко пъти предупреди, че подобно решение ще затвори нейните услуги в Европа, включително фейсбук и инстаграм.

„Ако се появи нова законова рамка за трансатлантически трансфер на данни и не можем да продължим с SCC или някакви други алтернативни начини за трансер на данни от Европа към САЩ, ние няма да може да предоставим някои от нашите най-популярни продукти като фейсбук и инстаграм на територията на Европа“, се казва в изавление на фирмата, входирано в американската комисия за сигурност през март.

Брокиращата заповед от Ирландия трябва да бъде потвърдена и от останалите европейски регулатори, но със сигурност е притеснила доста бизнеса, който от две години се чуди как да прехвърля данни от Европа към САЩ след решението на съда.

ЕС и САЩ в момента преговарят нов текст в споразумението, който да позволи на фирми като „Мета“ да продълат с трансфера на данни независимо от заповедта на ирландския регулатор. През март бе постигнато споразумение, но то все още се изчиства едва ли ще бъде подписано до края на годината.

Говорител на ирланския регулатор потвърди, че решението е изпратено до останалите държави в ЕС, които имат месец, за да му отговорят.

„Това не е окончателно решение и е част от проверката на европейските власти за конфликта между Е и САЩ. Надяваме се, че всичко ще бъде изчистено. Очакваме с нетърпение новият текст, който да ни даде шанс за продължим да работим и да поддържаме свързани семейства, бизнеси и икономики“, заяви говорител на „Мета“.

 

- реклама -