ГЕРБ

Реакции в Народното събрание след обръщението към нацията на Румен Радев

ГЕРБ като мнозинство ще помисли дали да не иска импийчмънт на Румен Радев, след като излезе тълкувателното решение на КС по искането на обвинител номер едно за имунитета на президента.

Toва обяви Георги Марков от трибуната на Народното събрание в декларация от името на парламентарната група на ГЕРБ.

„Ние ще решим, защото имаме достатъчно брой депутати по волята на българските избиратели дали да искаме импийчмънт или не. Можем да вкараме такава процедура, когато чуем решението на Конституционния съд. Това, което казваме обаче, че е безпрецедентно българския държавен глава да раздели нацията и да каже, че той е само с тези милиони, които не са гласували за ГЕРБ, а не е с тези милиони, които 8 пъти на парламентарни избори избират партията ГЕРБ“, заяви Марков.

„Няма вода в Перник, а нима нямаше пожари в Атина, нима нямаше пожари в Австралия. Какво като държавния глава гласува вот на недоверие на българското правителство. То да му отговори със същото. Да остави решаването на водата в Перник и да каже тук Борисов: „Свалям доверието от българския президент“. Само това оставаше“, допълни още депутатът от ГЕРБ.

ПГ на „Обедидени патриоти“ не подкрепят тона президента.

сн. БГНЕС

Това каза съпредседателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов в декларация от името на група във връзка с обръщението към нацията на президента Румен Радев. Според тях не е е добре, когато този, който олицетворява единството на нацията да обявява война.

„От тази трибуна многократно беше произнесена думата криза. Всъщност има една основна криза, която от десетилетия страда българското общество и това е кризата на елита. Кризата на тези, които управляват, невъзможността те да бъдат на онази висота, която са били предците ни, строителите на съвременна България със способността си да овладеят своето его, своят личен интерес и да поставят националният над всичко“, каза още Веселинов.
Той посочи от ПГ на „Обединени патриоти“ винаги са поставяли този приоритет.

ДПС: Президентът не снема и не дава доверие – пътят за решаване на проблемите е диалог.

Това каза зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

сн. БГНЕС

„Ние много внимателно следим от ДПС събитията, които се развиват в последните месеци, особено след последните избори. също така много внимателно следим и изявите на президента. На него на тази институция ДПС винаги е гледала с особена надежда, с особено очакване за отговорностите, които има човекът, който заема този пост към единението на българската нация, към единството на българската нация, към всички процеси, които текат в страната. Президентът, който и да е той, няма особено големи властови правовмощия, но има правомощия да катализира определени процеси или да спира определени процеси. От тази гледна точка ние внимателно наблюдавахме вчерашното изказване и много внимателно го анализирахме в парламентарната група“, каза още Цонев.

Според него акта на президента е продължение на този на предишния президент през 2013 г. „Никой президент преди това не е използвал формулата „снемам политическото доверие от кабинета“. Президентът има право да прави обръщения, има право да дава оценки, но ние още тогава казахме, че президентът Плевнелиев е в някакво свое измислено конституционно амплоа. Президентът не снема доверие и не дава доверие. Президентът обаче има право да каже своето мнение, да се обърне към българския народ към нацията“, каза още Цонев.

източник: Фокус

- реклама -