Тереза Мей вот на недоверие гласуване Брекзит споразумение

Реакции в ЕС след разгрома над Тереза Мей

Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер призоваха Великобритания за ясни действия относно излизането на страната от ЕС.

Туск призова за намиране на „положително решение“.

„Ако споразумението е невъзможно, а никой не желае (Брекзит) без споразумение, тогава някой най-накрая ще има ли куража да каже кое е единственото положително решение?“, написа Туск в Туитър.

Времето почти изтече.

„Призовавам Обединеното кралство да изясни своите намерения възможно най-скоро.“, се казва в изявление на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, разпространено от ЕК веднага след като резултатите от гласуването станаха ясни.

„Опасността от оттегляне на страната без уредени правила след гласуването тази вечер нарасна“ допълва той и уточнява, че „ЕС продължава работата по одобряване на споразумението от Европейския парламент. При тези обстоятелства продължава и подготовката за раздяла без договор, макар ЕС да се надява да не се стигне до подобно развитие.“

Няма да има предоговаряне на сделката за Брекзит, заяви Австрийският канцлер Себастиан Курц.

„Съжалявам за изхода от вота за Брекзит в долната камара на британския парламент. Във всеки случай няма да има предоговаряне на споразумението за излизането от ЕС“, заяви Курц, чиято страна беше през втората половина на миналата година ротационен председател на ЕС.

 

 

- реклама -