Реакции след изтеглянето на САЩ от споразумението за ядрената програма на Иран

Реакции след изтеглянето на САЩ от споразумението за ядрената програма на Иран

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ ще се изтеглят от подписаното през 2015 г. международно споразумение, целящо да не позволи на Иран да разработва ядрено оръжие. Заедно с това се възстановяват и санкциите срещу Техеран.

„САЩ ще се изтеглят от ядрената сделка с Иран“, обяви американският президент от Белия дом в кратко, но дългоочаквано от света изявление.

„Консултирахме се с нашите приятели в Близкия Изток. Единни сме в разбирането си за споразумението и в убеждението ни, че Иран не трябва да придобива ядрено оръжие. След консултациите е ясно, че не можем да предотвратим иранска ядрена бомба, докато е в сила настоящото споразумение. Ето защо обявявам, че САЩ ще се изтеглят от ядрената сделка с Иран. Възстановяват се и санкциите срещу Иран. Те влизат в сила незабавно за новите договори, а за вече сключените ще има преходен период между 90 и 180 дни“, заяви Доналд Тръмп.

Реакциите не закъсняха

Иранският президент Хасан Рохани заяви, че иска да разговаря с европейците, китайците и руснаците. Той заплаши, че ако тези преговори не дадат резултат, страната му е готова да възобнови неограниченото промишлено обогатяване на уран.

„Наредих на външното министерство в следващите няколко седмици да води преговори с европейските страни и другите две големи страни, Китай и Русия. Ако тези преговори гарантират интересите на иранския народ, ядреното споразумение ще се запази и ще можем да действаме в интерес на мира и сигурността на региона и света“, заяви Хасан Рохани, президент на Иран.

Върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини призова международната общност да се придържа към ядреното споразумение, въпреки изтеглянето на САЩ от него.

„Европейският съюз съжалява за изявлението на президента на Съединените щати за ядреното споразумение с Иран. Ако САЩ преразгледат своята позиция, ние ще приветстваме това. Съединените щати остават наш близък партньор и ние ще продължим да работим в тясно сътрудничество по много въпроси“, заяви Федерика Могерини.

Президентът на Франция Еманюел Макрон изрази своята позиция в Туитър, където написа, че ще работи за по-широко споразумение за иранската ядрена дейност, балистична програма и регионална политика, както и Франция, Германия и Великобритания съжаляват за американското решение.

Това е „сериозна грешка“, реагира веднага предшественикът на Тръмп от демократите Барак Обама, изразил резервите си с особено твърд тон, за да защити текста, изготвен по време на неговата администрация и поставен, според него, „под заплаха“ от републиканския му приемник.

Обамакеър

Израелският премиер Бенямин Нетаняху, най-силният му привърженик по този въпрос, веднага подкрепи „изцяло“ това „смело решение“. Сунитското кралство Саудитска Арабия, основен регионален съперник на шиитския Иран, също е демонстрира своята подкрепа.

Русия заяви, че е „дълбоко разочарована“, а генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова подписалите, останалите освен САЩ, „изцяло да спазват ангажиментите си“.

Излизането на САЩ от ядрената сделка с Иран ще бъде обсъдено на срещата на върха в София на 17 май.

- реклама -