АЕЦ Белене

Реакторите за АЕЦ „Белене“ пътуват за България

Реакторите за АЕЦ „Белене“ вече са изпратени към България

Това става ясно от съобщение на Ижорските заводи в Русия. Те изработиха оборудването за Втората атомна централа и работят по договор с изпълнителя на строежа „Атомстройекспорт“.

От 20 януари 2017 г. от цеховете на Ижорските заводи в морското пристанище на Санкт Петербург за България се товарят един корпус на реактор, два компенсатора на налягането, осем хидроакумулатора на системата за аварийно охлаждане на активната зона на реактора, 16 хидроакумулатора на системата за пасивно заливане на активната зона на реактора.

Още един корпус на реактор, както и два комплекта тръбни възли на главния циркулационен тръбопровод и две приспособления за центровка ще бъдат предадени на българския клиент в отделна партида в рамките на 2017 г. и в съответствие с графика, съгласуван от „Атомстройекспорт“ и НЕК, се уточнява в съобщението. От момента на приключване на изработването му оборудването се е намирало на отговорно съхранение в предприятието. То бе инспектирано от български специалисти в края на 2016 г.

Преди дни служебният министър на енергетиката Николай Павлов каза, че първите партиди с оборудването ще пристигнат на площадката на АЕЦ „Белене“ в края на март – началото на април. Транспортът на съоръженията ще е изцяло за сметка на „Атомстройекспорт“, тъй като това е част от сключения договор.

Заради спирането на строежа и на плащанията НЕК бе осъдена да плати 1.17 млрд. лв. на руската страна. Преводът на парите бе извършен в началото на декември 2016 г..

Оборудването ще се съхранява на площадката край Белене, докато управляващите решат каква ще е съдбата на АЕЦ.

- реклама -