Мюнхен

Развръзка в Мюнхен: Стрелецът се е самоубил, бил е 18-годишен, действал е сам

Развръзка на драмата в Мюнхен! Часове след атаката, наложеното извънредно положение в града и издирването на трима нападатели стана ясно, че стрелецът е само един, действал е сам и се е самоубил.

Нападателят е 18-годишен германски гражданин от ирански произход, разкри полицията в Мюнхен. Той има двойно гражданство – германско и иранско.

Към момента полицията не може да каже дали става дума за терористично деяние, тъй като не са известни мотивите на стрелеца. Младият мъж е стрелял с пистолет.

https://twitter.com/OnlineMagazin/status/756602341265113088

След стрелбата срещу търговския център „Олимпия“ снощи, той попаднал под полицейски обстрел и се самоубил.

Другите две лица, избягали от мола, които бяха заподозряни като съучастници на стрелеца, нямат нищо общо с него, увери полицията. Не се потвърдиха и сигналите за стрелби и вземане на заложниците.

По последни данни 10 души са загинали, а 21 са ранени и настанени в болница. Сред убитите и ранените има непълнолетни. Трима от ранените са с опасност за живота. Психолози работят с над 100 очевидци на трагедията.

Мюнхен

Властите в Мюнхен отмениха обявената висока степен на терористична заплаха.

„Отбой на тревогата. В хода на издирването намерихме човека, който се е самоубил. При това с висока степен на вероятност може да се каже, че това е бил нападателят, който според нашите последни сведения е действал сам“, гласи съобщението, разпространено в социалните мрежи.

Към момента нито една групировка не е поела отговорност за случилото се, но един от главните пропагандни канали на „Ислямска държава“ отпразнува нападението в баварската столица със съобщение: „Цяла Европа е под нашия тероризъм“.

Междувременно в „Туитър“ се появи видео, което породи съмнения, че смъртоносната атака е дело на десни екстремисти. На записа се вижда един от предполагаемите нападатели, който крещи: „Аз съм германец, роден съм в Германия“, последвано от „убий арабите“.

Мюнхен

Британският вестник „Дейли мейл“ свърза стрелбата с 5-годишнината от двойния терористичен акт в Норвегия, извършен от Андерс Брейвик.

Според изданието стрелецът в Мюнхен се целел в деца, а също викал „аз съм германец“.

На 22 ли 2011 Брейвик взриви експлозив пред правителствена сграда в центъра на Осло, при което загинаха 8 души, а 200 бяха ранени. Няколко часа по-късно той откри стрелба в младежки лагер на остров Утьоя, при което бяха убити 69 и ранени 66 души. Брейвик беше осъден на 21 години затвор с възможност за удължаване на присъдата.

Германският канцлер Ангела Меркел насрочи за днес заседание на Съвета за сигурност заради стрелбата в Мюнхен. Министрите се отправят към Берлин, уточни началникът на канцеларията й Петер Алтмайер.

- реклама -