кран стрелба Утрехт мъж трамвай ранени

Развод в редиците на групировките в Сирия

Развод в редиците на групировките в Сирия. Фронтът „Ал Нусра“ обяви, че се разделя с „Ал Кайда. В първо телевизионно интервю, лидерът на фронта „Ал Нусра“обяви, че неговата джихадистка групировка прекъсва връзките си с „Ал Кайда“ и променя името си.

Абу Мохамед ал Йолани заяви, че „Ал Нусра“ вече ще се нарича „Джабхат Фатех ал Шам“. Той изрази благодарността си към „командирите на „Ал Кайда“ за това, че разбират нуждата от прекъсване на отношенията“.


Записът беше излъчен от арабски новинарски канал Ал Джазира.

В изказването си Йолани посочва още, че организацията му няма да има връзки с чуждестранни организации.

Развод по джихадистки


Анализатори твърдят, че „Ал Нусра“ са взели решението за ребрандиране след като САЩ и Русия засилиха военните си действия срещу групата. Съобщението идва седмица, след като държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров заявиха, че са се договорили за предприемането на „конкретни стъпки“ за спасяването на разклатеното примирие в Сирия и справянето н джихадистки групи като „Ан Нусра“ и „Ислямска държава“.

Подходът на САЩ към групировката “ остава същият, въпреки че тя смени името си се отделя от „Ал Кайда”. Това обяви говорителят на Държавния департамент Джон Кърби.

- реклама -