петрол

Развиващите се пазари – краят на един термин

Предложена е нова абревиатура за Русия, Бразилия и останалите страни, чиито пазари зависят от цените на суровините.

Терминът „развиващи се пазари“ понякога се критикува от инвеститорите, защото страните, влизащи в тази група, имат малко общи неща помежду си. Периодично икономисти и инвеститори предлагат абревиатури, например БРИКС, обединяващи страните според определени характеристики.

Какво е КАРБНС

Нов опит в тази посока направи компанията Absolute Strategy Research (ASR), съобщава „Файненшъл таймс“. Тя предлага да се използва ново съкращение за страните, чиито пазари зависят прекалено силно от цените на суровините. В КАРБНС (CARBNS) анализаторите са обединили:

  • Канада,
  • Колумбия,
  • Австралия,
  • Русия,
  • Бразилия,
  • Норвегия,
  • ЮАР.

Предполага се, че развиващите се пазари силно корелират със суровинните.

Но това не се отнася до всички страни, особено в Азия, отбелязва стратегът на SR Захра Уорд-Мърфи:

„Време е да се откажем от определението развиващи се пазари“.

В новия „блок“ са включени и развити страни, обяснява Уорд-Мърфи. Това различава обединението от разпространената категория „развиващи се пазари“ – тя слабо корелира със суровинния цикъл, защото в нея влизат много азиатски страни.

„Очаква се, че икономиката на развиващи се държави в Азия през 2017 г. ще расте два пъти по-бързо, отколкото американската и четири пъти по-бързо от европейската“, заяви партньорът в East Capital Карин Хирн, цитирана от „Файненшъл таймс“.

Макар цените на суровините да остават ниски.

За създаването на индекса CARBNS са били използвани фондовите индекси на страните в съответствие с тяхната тежест в индекса Thomson Reuters Global Equity. След това ASR са сравнили как се е променял полученият индекс и индексът Thomson Reuters, и така се е получил показателят CARBNS Relative. В резултат ASR са открили силна връзка между този показател и суровинния индекс Thomson Reuters / CoreCommodity CRB.

Новата абревиатура трябва да помогне на инвеститорите да се ориентират на суровинните пазари, смята Уорд-Мърфи. Но тя ги призовава да бъдат предпазливи, защото в момента котировките на акциите на суровинните компании изглеждат относително високи заради неотдавнашното възстановяване на цените на суровините.

БРИК и Група11

Едно от най-известните съкращения е БРИК /Бразилия, Русия, Индия и Китай/, предложено през 2001 г. от икономиста на „Голдман Сакс“ Джим О’Нийл за обозначаване на големите бързо развиващи се икономики. По-късно към тях бе добавена и ЮАР и групата започна да се нарича БРИКС. В началото на 2015 г. О’Нийл заяви, че към края на десетилетието БРИК може да се превърне в ИК, ако Бразилия и Русия не успеят да възстановят икономиките си.

През 2005 г. О’Нийл въведе и термина „Група 11“ за развиващите се страни с висок потенциал за икономически растеж – Мексико, Нигерия, Египет, Турция, Иран, Пакистан, Бангладеш, Индонезия, Виетнам, Южна Корея и Филипините. Освен това той направи популярно съкращението МИНТ, използващо се за облигациите на Мексико, Индонезия, Нигерия и Турция, макар абревиатурата да е измислена от Fidelity Investments.

- реклама -