Анкелкова круизен гастрономически туризъм ОЧИС

Развитието на круизния и гастрономическия туризъм обсъдиха Николина Ангелкова и шефът на ОЧИС

Развитието на круизния и гастрономическия туризъм е от съществено значение за диверсифицирането на туризма в Черноморския регион.

Това бе сред темите на разговор между министъра на туризма Николина Ангелкова и генералния секретар на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС) Майкъл Христидес. Двустранната среща се състоя в рамките на втория Международен конгрес на световните цивилизации и историческите маршрути, който вчера и днес се провежда в София и е организиран от Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН.

Министър Ангелкова и генералният секретар Христидес изразиха удовлетворение, че България, Турция и Русия ще работят съвместно по реализиране на проект за популяризиране на гастрономическия туризъм в региона на Черно море. Първият етап на проекта е събиране на статистическа информация, в която да бъдат представени между 250 и 300 характерни ястия от държавите от Черноморския регион. Втората фаза е организиране на Дни на гастрономията в четири европейски столици на държави членки на ЧИС. Ще бъдат  организирани специфични събития в областта на гастрономическия туризъм.

Г-н Христидес информира, че през 2019 г. ЧИС ще участва в мащабна инициатива за популяризиране на круизния туризъм в Черно море.

Възраждането на круизния туризъм в Черно море е един от основните приоритети на ЧИС.

Двете страни обсъдиха и реализацията на проект в областта на филмовия туризъм. Гърция е координатор на проекта, а България ще бъде един от основните партньори. Страната ни разполага с много опит в този туристически подсектор и е предпочитана дестинация, защото е популярна с реализирането на мащабни филмови продукции.

Министър Ангелкова обсъди с г-н Христидес иновациите в областта на туризма. Коментирана бе възможността за създаване на „Награди за най-добри „start up” компании в областта туризма в региона на ЧИС”. Концепция на проекта ще бъде изготвена съвместно от Постоянния секретариат на ЧИС и мрежа от университети от държавите членки на организацията, които впоследствие ще бъдат включени в журито на наградите. Планира се инициативата да стартира през 2019 г.

- реклама -