Разцеплението в ДПС праща втория мандат в ПП/ДБ. Ще има ли правителство?  

Разцеплението в ДПС праща втория мандат в ПП/ДБ. Ще има ли правителство?

След разцеплението в ДПС, вторият мандат за съставяне на правителство отива в „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Това е така, тъй като при изключването на 17-те депутати от групата на ДПС, практически ПП/ДБ стават втора политическа сила в Народното събрание.

Изключените от ДПС обаче не могат да създадат нова парламентарна група, обясни конституционалистът Орлин Колев.

Оттук нататък въпросът е какво ще стане с ДПС и какъв ход ще предприеме Доган?

Също така ще успее ли ПП/ДБ да състави правителство с втория мандат?

Припомняме, че първоначалната позиция на коалицията беше, че ще бъдат проевропейска опозиция и няма да подкрепят никакво правителство.

Дали обаче сега ситуацията ще се промени?

Днес парламентарната група на ДПС изключи 17 от своите депутати, включително единия председател на партията Джевдет Чакъров.

Решението изчете председателстващата заседанието на Народното събрание Росица Кирова.

Решението е било взето на заседание на парламентарната група и е минало с 25 гласа „за“.

Така групата на ДПС се стопи до 27 души и стана четвърта политическа сила след ГЕРБ-СДС (68 депутати), ПП-ДБ (39 депутати) и „Възраждане“ (38 депутати).

По този начин Движението автоматично изгуби втория си мандат, тъй като по конституция той се полага на втората по големина парламентарна група. А от днес това е ПП-ДБ.

Независимите депутати пък вече са цели 21.

Кои са изключените депутати от ДПС:

Джевдет Чакъров, Ализан Яхова, Анджей Джандев, Валентин Тончев, Едис Даудов, Ердуан Мехмед, Ешереф Ешереф, Левен Мемиш, Марио Рангелов, Мехмед Салим, Павлин Кръстев, Севим Али, Тимур Халилов, Фатме Рамадан, Фабибе Расим, Хайри Садъков и Юсеин Вейселов.

Изключените 17 депутати са тези, които бяха на сбирката на Ахмед Доган и застанаха твърдо зад почетния председател в конфликта с Делян Пеевски.

- реклама -