Христо Иванов, оставка, разцепление, партия, Да България, Методи Лалов

Разцепление: След като му поискаха оставката, Христо Иванов призова партията си да го провери

Разцеплението в „Да, България“ се задълбочава. След като Методи Лалов поиска оставките на Христо Иванов, Ивайло Мирчев и Антоанета Цонева, Иванов отговори. И настоя да бъде щателно проверен заради отправените към него обвинения в недемократично управление на партията.

„Днес ще се обърна към Националната контролна комисия на Да, България с искане да бъда проверен аз и моята дейност на поста председател на партията за всички обвинения, които се отправят по мой адрес. НКК ще може да събере и систематизира всички твърдения заедно със съответните доказателства и ще може да ги представи под формата на доклад на предстоящата до края на 2021 г. Национална конференция, така че всичко да може да бъде обсъдено по структуриран и институционален начин. Всички, които имат с какво да допълнят тази картина, могат да се обръщат към НКК. Надявам се, че е излишно да подчертавам важността на тази кампания и на това всички да опитаме да не я проваляме отвътре“, написа Христо Иванов във Фейсбук.

Коментар по темата направи пред „24 часа“ и Ивайло Мирчев. Той твърди, че спор с Методи Лалов няма, а поведението на бившия общински съветник от ДБ си обясни с „неосъществени амбиции“.

„Не, никога не е имало лична вражда. В последната година него съм го виждал веднъж. Нямам абсолютно нищо, но е разбираемо, че когато партиите подреждат листите си за кандидати за депутати, част от хората, чиито амбиции са останали неосъществени, са по-изнервени“, каза Мирчев.

И отхвърля обвиненията в „клиентелизъм“ от страна на ДБ.

„Всеки е в правото си да иска нечия оставка. В момента сме концентрирани в кампанията, която предстои. Организираме членовете и всичко останало. Всяка претенция може да бъде отправена, имаме си устав на партията и органи. Националната контролна комисия прави съответната проверка и взема решения. Конкретно обвинението в клиентелизъм е изключително грубо и обидно. За съжаление на г-н Лалов, то не почива на нищо реално“, каза още вторият човек в „Да, България“.

По думите му няма ръководство на партията, което да се е събирало по-често от това на „Да, България“, но не се правело събрание за избор на ново ръководство заради непрекъснатите предизборни кампании, обяснява Мирчев.

Той е категоричен, че сегашното ръководство на партията е напълно легитимно, макар и с изтекъл мандат.

- реклама -