Разследват за корупция висш общинар от Варна

Специализираната прокуратура разследва висш общинар от Варна за корупционно престъпление, става ясно от съобщение на държавното обвинение. В четвъртък са получени по компетентност материалите от проверка на КПКОНПИ на обществената поръчка за купуване на 60 електрически автобуса и 60 зарядни устройства за тях на обща стойност 85 млн. лв.

Преписката е разпределена на случаен принцип

на прокурор от Специализирана прокуратура. „Извършеният анализ на 7-те тома материали води до заключението за съдържащи се в тях достатъчно данни за извършено умишлено престъпление от общ характер“, съобщават от прокуратурата.

Още вчера с постановление на наблюдаващия прокурор е образувано досъдебно производство – за това, че през периода от 25 ноември 2019 г. до 21 юли 2021 г. длъжностно лице по чл. 411а, ал.1, т.4, б.“К“ от НПК (кметове и зам.-кметове, бел. авт.), заемащо отговорно служебно положение в община Варна, с цел да набави за себе си и за другиго облага, е

нарушило служебните си задължения и е превишило властта си

във връзка с възлагането и изпълнението на Проект „Екологично чист транспорт за Варна“, финансиран по договор за безвъзмездна финансова помощ на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“.

Разследването е възложено на следовател от отдел „Следствен“ при Специализирана прокуратура. Дадени са указания за извършване на конкретни действия по разследването.

 

- реклама -