Uber

Разследват Uber заради хакерска атака

Няколко разследвания бяха започнати срещу компанията за споделени пътувания Uber, след като стана известно, че при хакерска атака, са били откраднати данните на 57 млн. нейни потребители, включително и 600 000 шофьори.

Компанията съобщи снощи за инцидента, станал през октомври 2016г., но държан в тайна повече от година. При хакерската атака са откраднати имената, електронните адреси и телефоните на потребителите на услугата, както и имената и номерата на шофьорските книжки на шофьорите на Uber.

Все пак според изпълнителния директор на компанията, който се базира на становището на външни експерти, няма кражба на маршрутите, на номера на банкови сметки, на рождени дати или на номера на социални осигуровки.

Uber

Според източници, близки до случая, Uber е платила 100 000 долара на хакерите, за да не разкриват този инцидент и да унищожат откраднатите данни.

Решавайки да не разкрие тази голяма хакерска атака и опитвайки се да намали последствията, плащайки на хакерите да унищожат данните, Uber си е играл с личните данни на своите клиенти и на шофьорите, каза един от обвинителите. „Освен това, в продължение на една година, компанията е мълчала,лишавайки жертвите на атаката от ценно време, в което да вземат мерки за намаляване на последствията от кражбата на личните им данни“.

- реклама -