Разследват фондацията на Доналд Тръмп

Нюйоркският главен прокурор Ерик Шнайдерман започна разследване срещу ръководството на Фондация „Доналд Тръмп“. Тя е благотворителната организация на републиканския кандидат за президентския пост.

В интервю за Си Ен Ен Шнайдерман заяви, че „разглежда фондацията на Тръмп, за да се убеди дали тя съответства със законодателството за благотворителни организации в Ню Йорк“.

Според източника Шнайдерман е започнал разследване на фондацията на Тръмп на базата на притеснителни транзакции, излезли на светло наскоро“.

В своето интервю прокурорът заяви, че той като регулатор на организациите с нестопанска цел се притеснява, че фондацията на републиканския кандидат може да е свързана с „неподходяща“ дейност.

Съобщенията идват седмица, след като приходната агенция на САЩ глоби фондацията с 2500 долара заради направено незаконно дарение към главния прокурор на Флорида Пам Бонди, дългогодишен привърженик на Тръмп. Тя взе решение да не провежда разследване срещу Университета „Тръмп“ през 2013 г., дни след направеното дарение.

Това не е първият път, в който фондацията на Тръмп е свързана с нередности

По-рано разследване на „Вашингтон поуст“ откри няколко случая на нередности във фондацията.

В същото време кандидатът на Републиканската партия се оказва, че не е правил дарения на своята фондация от 2008 г. насам, когато е дал единствената сума пари в размер на 10 000 долара. Второто му и последно дарение е от 2016 г., когато събира пари за ветерани.

- реклама -