OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Разследват депутат за престъпление срещу републиката

Специализирана прокуратура извършва проверка на депут за престъпление против Републиката. Това съобщиха за медиите от държавното обвинение.

„Във връзка с поредица запитвания от представители на медиите,  Специализирана прокуратура съобщава следното:

В Специализирана прокуратура

са постъпили сигнали от граждани, в които се излагат твърдения, че български народен представител с инициали Е. Г. евентуално е извършил престъпление по Глава първа от Наказателния кодекс (чл. 98). На основание на чл. 145 от Закона за съдебната власт прокурор от Специализирана прокуратура незабавно е разпоредил извършване на проверка по случая.След приключване на проверката Специализирана прокуратура ще предостави допълнителна информация“.

Проверка на Flashnews показа, че единственият народен представител с инициали Е. Г. в 47-мото НС е депутатката Елен Гунчева от „Възраждане“.

Според Чл. 98.  от Наказателния кодекс:
(1) Който подбужда чужда държава или обществена група в чужбина към война или друго враждебно действие против Републиката, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.
(2) Същото наказание се налага и на онзи, който извърши действие с цел да предизвика война или друго враждебно действие против Републиката.

Още вчера председателят на парламента Никола Минчев заяви, че „Призивът към насилие не може да бъде оправдан с нищо“.

„По повод призивите на български народен представител за атака с оръжие към министър-председателя и

посланик, акредитиран у нас,

заявявам, че подобни изяви са недостойни и недопустими за член на българското Народно събрание“. Това написа председателят на Народното събрание Никола Минчев във Facebook страницата на парламента.

„Призивът към насилие не може да бъде оправдан с нищо. Всички депутати дължат уважение на висшите държавни представители, както и на дипломатите според чл. 29 на Виенската конвенция“, посочва Минчев.

Позицията му най-вероятно е свързана със скандален пост на депутат от „Възраждане„, който написа скандален пост след посещението на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин.

Становището му бе подкрепено от посланиците у нас на държавите от ЕС. „Ние, посланиците на държавите членки на ЕС, приветстваме изявлението на г-н Никола Минчев, председател на Народното събрание, осъждащо заплахите за насилие срещу Министерския съвет и акредитирани посланици. Подобни заплахи са неизвиними и ние сме обединени в убеждението си, че речта на омразата не може да има място в нашите общества.“, се казва в тяхно съвместно изявление.

Снимка 568568

Източник: „Фейсбук“ страница на Посолството на Франция в България

Думите на Гунчева в последствие бяха осъдени и в съвместно изявление на още осем държави. „Посланиците на САЩ, Албания, Австралия, Канада, Грузия, Израел, Япония и Обединеното кралство се присъединяват към своите колеги от ЕС, които осъждат заплахите за насилие срещу Министерския съвет и посланика на САЩ, отправени от български народен представител. Такива заплахи не могат да бъдат оправдани и ние заставаме заедно с ясното убеждение, че речта на омразата не може да има място в нашите общества“, се посочва в осъдителната позиция.

Снимка 568569
- реклама -