Частеният съдебен изпълнител прехвърлил танкера „Бадр“, избягал в чужбина

Частният съдебен изпълнител, който е направил незаконното прехвърляне на либийския танкер БАДР е напуснал страната. Това е станало ден преди на борда да застане българският екипаж, съобщава „24 часа“. Окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев заяви днес, че по делото все още няма привлечено обвиняемо лице. Той не изключва  да бъдат проверени и други хора, свързани със ситуацията около прехвърлянето на либийския танкер.

Започна досъдебно производство по незаконното прехвърляне на танкера.

Прокуратурата в Бургас води досъдебно производство срещу частен съдебен изпълнител, който е извършил противозаконни действия по публичната продажба на либийския танкер „Бадр“, впоследствие прехвърлен на българско дружество.

Според държавното обвинение частния съдебен изпълнител е превишил правата си с цел да набави за частна фирма имотна облага като е извършена незаконосъобразна промяна на собствеността на танкер.

Спор за 10 милиона долара.

Случаят е свързан с изпълнително производство, образувано в Районен съд в Бургас. То е по искане на българско дружество, което има претенции за обезпечаване на свой дълг в размер на близо 10 милиона долара. Те са натрупани от търговско дружество, собственост на либийската държава.

С изпълнително дело е трябвало да бъде взето решение за смяна на собствеността на танкера. Въпреки че делото е било спряно със съдебен акт, частен съдебен изпълнител от Бургас е обявил танкера на  публичната продажба, в полза на българската фирма.

Свалянето на либийското знаме и предаването на кораба в български ръце предизвика острата реакция на Либия.

- реклама -