Разследващи нахълтаха в апартамента на Руди Джулиани, иззеха електронните му устройства

Федералните следователи са нахълтали в апартамента на бившия кмет на Ню Йорк Руди Джулиани в Манхатън и са иззели електронните му устройства, съобщават „Ню Йорк таймс“ и „Асошиейтед прес“.

Разследващите са извършили нахълтването след получаване на заповед за обиск, а това е част от продължаващо наказателно разследване на чуждестранните отношения на Джулиани в Украйна, са уточнили източници на „Ню Йорк таймс“. Медията съобщи, че разследващите са се опитвали да осигурят заповед за издирване срещу Джулиани в продължение на месеци, но че Министерството на правосъдието на бившия президент Доналд Тръмп е възпрепятствало усилията им.

Разследването на Джулиани, който е личен адвокат на Тръмп, беше подновено сериозно миналия месец, а Министерството на правосъдието оттегли възражението си срещу заповедта, след като Мерик Гарланд беше потвърден за главен прокурор, който същевременно е и правосъден министър.

Прокурорите разследват дейностите на Джулиани в Украйна поне от 2019 г. и се твърди, че ще проверяват дали той е нарушил законите за лобиране в чужбина, докато работи като адвокат на Тръмп. Разследването на ФБР включва и контраразузнавателен аспект, който според прокурори ветерани показва, че ФБР може да разглежда Джулиани като заплаха за националната сигурност.

Двама източници, запознати с разследването, са казали пред „Ню Йорк таймс“, че разследващите проверяват ролята на Джулиани при отзоваването на бившия американски посланик в Украйна Мари Йованович, която е била служител на външна служба в продължение на 33 години, преди да бъде внезапно отстранена от поста си през пролетта на 2019 г.

- реклама -