Разследващи и сапьори влезнаха във взривения склад на Гебрев (снимки)

Разследващи, сапьори, пожарникари и ДОТИ влезнаха във взривения склад на оръжейния търговец Емилиан Гебрев. Специалистите трябва да установят причините за инцидента, предава dariknews.bg. Складът е в местността „Чобанов дере“ край Карнобат. 

Днес изтекоха 72 часа от последната експлозия и след като кадрите с дрон са показали, че вече няма огнища на пожар, може да започне разследването.

От фирмата, собственик на складовете продължават да твърдят, че става дума за външна намеса и няма какбоеприпасите да се самозапалят. Складовете в бившите военни поделения са общо 4. Взрив е установен само в един от тях.

Боеприпасите, които се съхраняват нямат такава разрушителна сила и ударната вълна се е разпространила едва на 300- 350 метра. Това коментира Константин Скелин, ръководител логистика във фирма Емко.

Складовете бяха взривени в нощта на събота срещу неделя. Няколко часа по-късно, в интервю за bTV, Гебрев заяви, че има нарушаване на външния периметър около взривените складове за оръжия.

Той уточни, че

районът около складовете се охранява от специализирана охрана,

която е дала предупреждение, че се навлиза в охраняемия район. „След известно време се е стигнало до пожара и взрива“, казва Гебрев.

„Не мога да ви кажа дали хора са провокирали взрива, тъй като до 24 часа след взрива, ако няма друг или не възникнат пожари, никой няма право да навлиза в района. Такива са изискванията“, каза Гебрев.

Той допълни, че е разочарован от дейността на властите.

Снимки: БГНЕС

„За държавата е изключително важно никой да не ти се разхожда в тези райони и да прави каквото си иска. Докато чехите направиха всичко, за да изяснят техните случай на взривове в складовете им за боеприпаси, тук… правете си изводите сами“, каза Гебрев.

По думите му за предишни взривове в негови складове за боеприпаси така и не са установени извършителите 10-11 години по-късно.

- реклама -