Джани Инфантино, ФИФА

Швейцария започна разследване на президента на ФИФА

Прокурори от Швейцария започнаха разследване на президента на ФИФА Джани Инфантино. Акцията идва само дни, след като Инфантино се срещна тайно с главния прокурор на страната Михаел Лаубер. 

Миналата седмица Лаубер предложи оставката си, след като съд обяви, че той е скрил срещата и е излъгал разследващи по време на разпит за корупцията във ФИФА. И той, и Инфантино обаче отричат, че са направили нещо нередно. Според офиса на Лаубер последният му работен ден като главен прокурор ще е на 31 август.

Серията от скандали излезе на бял свят, след като през миналия месец бе назначен специален прокурор, който да разследва оплаквания срещу двамата. Щефан Келер разследва и още няколко замесени. Келер е намерил доказателства за криминални действия, свързани със срещите.

„Става въпрос за изкривяване на властта на публична организация. Също така – нарушаване на правилата за секретност, помощ на нарушители на закона и склоняване към криминални действия“. Това се казва в изявление на организацията, наблюдаваща дейността на главния прокурор в Швейцария.

- реклама -