Разширяват зелената зона в София с 5500 места (КАРТА)

Режим на платено паркиране ще бъде въведен в горната част на квартал „Лозенец“ и в участъци от районите „Оборище“, „Възраждане“ и „Красно село“

Зелената зона за паркиране в София ще се разшири с още около 5500 места. Паркирането ще стане платено в горната част на квартал „Лозенец“ и в нови участъци от районите „Оборище“, „Възраждане“ и „Красно село“.

Предложението за разширение на зелената зона е на районните кметове и ще бъде разгледано утре от транспортната комисия към Столичния общински съвет.

Ако исканията бъдат приети по 1 лев на час ще се плаща в горната част на „Лозенец“. Според прогнозите в квартала ще има 2300 места за паркиране в зелена зона. Там преди няколко месеца бе въведена зелена зона, но само в долната част на квартала.

В „Оборище“ зелената зона ще се разшири с около 1100 места и ще бъде въведена в карето между бул. „Христо и Евлоги Георгиеви“, бул. „Данаил Николаев“, бул. „Ситняково“, ул. „Черковна“ и ул. „Султан тепе“.

В район „Красно село“ паркирането ще стане платено в квартал „Крива река“ – между бул. „Гешов“, бул. „П. Славейков“, бул. „Тотлебен“ и ул. „Г. Софийски“, както и в карето между ул. „Добруджански край“, ул. „Йоаким Кърчовски“, бул. „Тотлебен“ и бул. „Скобелев“. Там ще има около 700 паркоместа.

В район „Възраждане“ зелена зона с около 1400 паркоместа се въвежда в участъка между булевардите „Сливница“, „К. Величков“, „Скобелев“ и „Опълченска“ – тоест в кварталите „Зона Б5“ и „Зона Б18“.

За въвеждането на зелена зона районните кметове провеждаха около една година обществени обсъждания и анкети сред граждани. В „Лозенец“ например те бяха проведени още през 2014 г., но зелената зона бе въведена частично в края на 2017 г.

„По груби сметки общо новите места в зелена зона ще са между 5000 и 5500, ако СОС приеме и четирите искания. След решението на СОС ще направим проекти и тогава ще е ясен точният брой на новите места. Ще са ни нужни около 3 месеца за въвеждането на зоната – за поставяне на знаци, маркировка, антипаркинг колчета и др.“, обясни шефката на „Паркиране и мобилност“ в Центъра за градска мобилност Румяна Милова.

 

- реклама -