Джон Кенеди, убийство, документи, разкрития

Разсекретиха нови 1500 документа с разкрития за убийството на Кенеди

Националните архиви на САЩ публикуваха близо 1500 документа, свързани с разследването на убийството на президента Джон Ф. Кенеди през 1963 г., предаде Асошиейтед прес.

Няма непосредствена индикация, че те съдържат нови разкрития, които биха могли радикално да променят общественото разбиране за събитията около убийството на Кенеди в Далас на 22 ноември 1963 г. от от Лий Харви Осуалд.

Но въпреки това последният транш от документи беше очакван с нетърпение от историци и други, които десетилетия след убийството на Кенеди остават скептични, че в разгара на Студената война страдащият от психически проблеми млад мъж с поръчана по пощата пушка е единственият отговорен за убийството, което промени хода на американската история.

Документите включват телеграми и бележки на ЦРУ, обсъждащи разкритите по-рано, но никога напълно обяснени посещения на Осуалд в съветското и кубинското посолство в Мексико, както и обсъждане в дните след убийството на потенциала за участие на Куба в убийството на Кенеди.

Междувременно Байдън номинира Каролайн Кенеди, дъщеря на убития президент, за посланичка на САЩ в Австралия, съобщи в комюнике Белият дом, цитиран от Франс прес.

Тя е последното все още живо дете на убития през 1963 г. президент Джон Ф. Кенеди. По времето на Барак Обама тя бе посланичка в Япония. Номинацията й за новия пост трябва да бъде утвърдена от Сената.

Обявяването на номинацията й бе направено близо година след началото на президентството на Джо Байдън, в момент, когато сенаторите републиканци бавят процедурата по одобряване на ключови дипломатически постове.

В Канбера тя ще има за задача да засили общия фронт между САЩ и Австралия на фона на напрежението с Китай в Индийско-Тихоокеанския регион.

Източник: Dir.bg

- реклама -