Саудитска арабия, ОАЕ, Бахрейн, Иран, дипломатически отношения

Разрив! Арабски държави скъсаха дипломатическите си отношения с Катар

Кралство Бахрейн, Саудитска Арабия, ОАЕ и Египет скъсаха дипломатическите си отношения с Катар.

Съседните страни на Катар затварят и границите с емирството. В заявления от понеделник на страните се подчертава, че решението е взето заради „продължаващите действия от страна на Държавата Катар, насочени към дестабилизиране на стабилността и сигурността“, а Бахрейн обвини Катар в „намеса във вътрешните работи, подстрекателствата в медиите, подкрепа на тероризма и оказване на финансова подкрепа на групировки, свързани с Иран, за разпространение на хаоса в Бахрейн“.

Конфликтът между Катар и неговите съседи става седмица след срещата на върха на страните от Персийския залив и САЩ в Рияд, когато Катарската информационна агенция помести реч на емира в подкрепа на уреждане на отношенията с Иран.

Шейхът на Катар Тамим бин Хамад бин Халифа Ал Тани

На срещата на върха Саудитска Арабия от името на всички свои гости осъди Иран за враждебната му политика и заплаши с адекватен отговор. По-късно представител на МВнР на Катар заяви, че сайтът на агенцията бил превзет от хакери и публикуваната реч на емира няма отношение към катарския лидер.

Но Саудитска Арабия, ОАЕ и Бахрейн сметнаха опровержението за неубедително и продължиха да настояват, че думите за възстановяване на отношенията с Иран са на емира.

Държавният министър за външните работи Анвар Гаргаш призова Катар да смени политиката си и да не допуска предишните си грешки, за да бъдат възстановени отношенията със съседите.

Бахрейн, Саудитска Арабия, Египет, ОАЕ прекъсват другите връзки с Катар. Саудитска Арабия обяви, че изключват Държавата Катар от коалицията, начело с Рияд, която извършва въздушни удари в Йемен срещу хуситите, подкрепяни от Иран.

- реклама -