Разрешиха нощния риболов на големи язовири

Със заповед на земеделския министър Десислава Танева беше разрешен риболовът от брега през нощта на редица големи язовири от 1 април до 1 ноември тази година. Решението е взето след доклад на директорът на Агенцията по рибарство д-р Галин Николов.

Заповедта има практическо значение, защото рибарите, които отиват за по няколко дена и нощуват край язовирите, трябваше по тъмно да вадят въдиците си. Ловенето на светеща плувка пък е най-често на морето и за там никога не е имало проверки и глоби.

Някои от разрешените водоеми за нощен риболов повтарят обектите, на които се дава право на ловене през размножителния период. Дали обаче препокриването ще е пълно, ще стане ясно след заповедта за забрана от 15 април до края на май.

Най-значимите язовири, на които човек може да си остави въдиците през нощта и да чака са култовият „Искър“, „Ивайловград“, „Ястребино“, „Мандра“, „Стамболийски“, „Дъбника“, „Студен кладенец“, „Горни Дъбник“, „Бели Лом“, „Жребчево“, „Копринка“, „Малко Шарково“, „Тича“.

Отделно обаче трябва да бъдат отбелязани такиза язовири като „Доспат“ и „Въча“, на които задължително през нощта ще бъде изпробвана пъстървата на светеща плувка.

Разрешавата се за нощен риболов няколко участъка от река Дунав, както и по други реки на определени места.

- реклама -