Навални
сн. БГНЕС

Разрешиха Навални да бъде транспортиран в Германия

Лекарите в болницата в град Омск са се съгласили опозиционният лидер Алексей Навални да бъде транспортиран за лечение на друго място. Това е станало възможно, след като състоянието му е стабилизирано, съобщи заместник-главният лекар Анатолий Калиниченко, цитиран от РИА Новости.

Немският екип вярва, че Навални може да бъде транспортиран, но ние смятаме, че е твърде рано“, каза лекарят пред репортери. „Имаме искане той да бъде транспортиран от членовете на семейството му, които ще поемат рисковете, нямаме нищо против„, каза лекарят.

сн. БГНЕС

В заседанието на медицинския консилиум, който оценява състоянието на Навални, е участвала и съпругата му. Смята, се че транспортирането до Германия може да стане в рамките на един ден.

По-рано главният лекар на болницата за спешна помощ в Омск Александър Мураховски също каза, че веществото, което е намерено на дрехите и ръцете на Навални се нарича „2-етилхексил дифенил фосфат“, не е отровно.

„Специалисти на химическата лаборатория на Министерството на вътрешните работи на Русия в Омска област са извършили проучвания на проби от дрехи, ръце, нокти, коса на Навални, чието здравословно състояние рязко се влоши на борда на самолет, извършил аварийно кацане на летището в Омск на 20 август 2020 г. Хроматографско изследване показа наличието на веществото „2-етилхексил дифенил фосфат“, което принадлежи към индустриалните химикали“, – се казва в съобщението.

Подчертава се, че „не е възможно да се установи концентрацията на дадено вещество в хода на такива изследвания“.

„Тъй като това вещество се добавя към полимерите, за да увеличи еластичността им, възможно е то да се е появило при контакт на Навални със сходни предмети, например, чрез пластмасова чаша. Независимо от това веднага на лекарите беше съобщена информация за откриването на този химичен компонент“, информира полицията.

- реклама -