сн. БГНЕС, снимката е илюстративна

Разрастването на пожарите в Русия заплашва център за ядрени изследвания

Разрастването на пожарите в Русия вече заплашва Федералния ядрен център в западния град Саров, налагайки въвеждането на извънредно положение, предаде ДПА, като се позова на представители на градските власти.

Те казаха, че поради разпространяването на пожарите в района на Нижни Новгород е необходимо повишаване на степента на опасност, което ще улесни мобилизирането на допълнителни противопожарни сили.

Това обаче е само един от пожарите в Русия. Сибирската република Саха (Якутия) е особено тежко засегната от огнената стихия. Унищожени са десетки жилищни сгради, а жителите са евакуирани на безопасни места. Руската телевизия показа кадри от населени места в Иркутския район и Красноярския край, погълнати от дим.

По официални данни в Русия понастоящем горят 3,5 милиона хектара, което се равнява приблизително на площта на Сърбия и Черна гора взети заедно. Климатолози и експерти от „Грийнпийс“ твърдят, че това са най-големите пожари в Русия, откакто в страната се води такава статистика.

В другия край на държавата – в Амурската област, граничеща с Китай – спасителни екипи се борят с наводнения след проливни дъждове. Там под вода са около 80 км улици в населени места и шест моста, а 24 общини по поречието на река Амур са откъснати от света, съобщиха регионалните власти.

- реклама -