Македония парламент Джафери договор Гърция име избори

Разпуснаха парламента в Република Северна Македония – изборите са на 12 април

След напрегната последна парламентарна сесия и година, изпълнена с надежди, обрати и постигнати успехи по пътя на евроинтеграцията си, Република Северна Македония днес разпусна парламента и обръща поглед към предстоящите избори на 12 април.

Парламентът гласува единодушно със 108 гласа за разпускането в очакване на обявените предсрочни парламентарни избори.

Решението за разпускането му бе взето от председателя Талат Джафери, който каза в обръщение, че след консултация на 10 февруари с Държавната избирателна комисия, днес е крайният срок за разпускане на парламента.

Това предаде БГНЕС.

Координаторът на СДСМ Йован Митревски заяви, че през последните три години настоящият парламент е преминал през много премеждия и е издържал на много кризи, но това не е попречило да се вземат исторически значими решения, които определят бъдещето на държавата.

Днес парламентът прие Закона за прокуратурата – препъни камъкът между правителството и опозицията. След това бяха приети и Закона за изменение и допълнение на Съвета на прокурорите и измененията на Закона за отбраната.

Депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ не присъстваха при приемането на законите за изменение на Съвета на прокурорите и за отбраната.

Бяха приети и Законът за защита на личните данни, промените в Закона за аудио и аудиовизуални медийни услуги, Законът за Инспектората за използване на езиците и Законът за управление на движението на делата в съдилищата, както и Законът за градско озеленяване. След това бе даден старт на 137-ата сесия с единствената точка от дневния ред – разпускането на парламента. На тази сесия присъстваха всички депутати – включително ВМРО-ДПМНЕ.

За 3 години в Северна Македония настъпиха решаващи промени.

Бе поставено трудно начало на пътя на управляващата партия СДСМ с лидер Зоран Заев през 2017 година, след като бившият президент Георге Иванов отказваше месеци наред да връчи мандат за съставяне на правителство.

На изборите на 11 декември 2016 г. ВМРО и Груевски спечелиха най-много места в парламента, но така и не успяха влязат в коалиция с партиите, представляващи албанското малцинство, за да могат да продължат да управляват.

Партията на Заев СДСМ се договори за коалиция с три албански партии и създаде ново мнозинство в парламента от 69 депутати от общо 120. Президентът Георге Иванов, близък съюзник на Груевски, обаче отказа да връчи на Заев мандат за съставяне на правителството. Това доведе до погром в парламента, при който лидерът на Социалдемократическия съюз и още 8 души бяха ранени.

Сред най-значимите успехи на правителството на Заев е Договорът за добросъседство с България от 1 август 2017 г., който според мнозина анализатори, отваря вратите на държавата към евроинтеграцията й.

През 17 юни 2018 е подписан Преспанския договор с Гърция, с който се решава спорът за името на страната. С него тя се преименува на Република Северна Македония и променя конституцията си, а Гърция подкрепя членството ѝ в НАТО и ЕС и установява стратегическо партньорство с нея.

Северна Македония практически е вече член на НАТО и очаква покана за преговори за присъединяване към Европейския съюз.

- реклама -