Разпускането на НОЩ и управлението на пандемията разтревожиха депутатите

Управлението изисква да имаме орган, който да управлява пандемията.

Това каза народният представител от ПГ на „Демократична България“ д-р Александър Симидчиев във връзка с разпускането на НОЩ.

„Правителството, макар и в оставка, трябва да продължи да работи. Това е ключов момент. В момента имаме медицинска криза, която е от една година насам. Управлението на кризата изисква да имаме ефективни органи, които да управляват този процес. За последната една година никога не съм си позволявал да критикувам щаба, макар че не винаги съм бил съгласен. Ние сме на едно от челните места по брой заразени, загинали. Ние трябва да управляваме пандемията ефективно, независимо от това, че има много неща, които трябва да се желаят“, каза д-р Симидчиев.

Според него трябва да има пълен отчет с всички данни. „Всичките цифри, всичките аспекти на работата на щаба до момента трябва да са ясни. Да има приемно-предавателно, да може да надграждаме върху това, което вече е направено. Със сигурност това ще изисква време, което време в момента нямаме. Това, което се случва с пандемията е ежедневно свързано с пандемията“, допълни още д-р Симидчиев.

Посрещаме с изключителна тревога решението на Министерски съвет вчера да разсформирова НОЩ.

Това каза проф. Георги Михайлов, народен представител от ПГ на „БСП за България“ в декларация от името на групата.

„Безспорно в дейността на щаба бяха допуснати според нас сериозни пропуски в управлението на здравната криза. Създадоха се много излишни страхове и много противоречиви мнения в обществото, но оставането на държавата без управление на кризата и без ясна представа как ще се отчете дейността на този щаб, създава много неприятни въпроси и буди още повече страхове у хората“, каза проф. Михайлов.

„Сега в края на този ден, когато се избира Комисия по здравеопазване, една от първите задачи на тази комисия е да анализира внимателно с всички необходими документи, които трябва да бъдат изискани от Министерски съвет, който назначи НОЩ, който назначи втори щаб след това, който назначи Национален ваксинационен щаб, който обърка изцяло ваксинационния план на България, който постави България по брой ваксинирани, тази комисия да анализира и представи пред парламента и българският парламент да даде своето решение в интерес на българската нация“, допълни още проф. Михайлов.

Закриването на НОЩ в този момент е абсолютно немотивирано, защото на този етап все още не сме преодолели третата вълна на пандемията.

Това каза народният представител от ПГ на ДПС д-р Джевдет Чакъров.

Според него това е безотговорен акт към настоящия момент. „Знаем, че правителството в оставка трябва да изпълнява всички свои ангажименти, включително по отношение на управлението на кризите. В такъв аспект този орган беше необходим“, каза още Чакъров.

По думите му пандемията трябва да се управлявала и разпускането на НОЩ крие много сериозни рискове.

Д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ напомни на депутатите да спазват стриктно противоепидемичните мерки.

Повод за това й даде демонстративния отказ на някои депутати да носят маски в залата. Дариткова призова председателят на парламента Ива Митева да се погрижи за това.

Тя също така напомни, че отговорността за здравната система е в прерогативите на министъра на здравеопазването.

- реклама -