прокуратура, Боршош НДК директор присвояване принуда обвинение

Заседание по делото срещу Боршош и Кръстев

Софийски градски съд ще проведе в понеделник, 18 юни, разпоредително заседание по делото срещу бившия изпълнителен директор на Националния дворец на културата Мирослав Боршош и бившия председател на Съвета на директорите на НДК Валентин Кръстев.

Двамата са обвинени за длъжностно присвояване в особено големи размери, при което е ощетен НДК..

Обвинителният акт срещу Боршош бе внесен на 31 май. Прокуратурата го обвинява за нецелево разходване на целеви средства, умишлена безстопанственост, сключване на множество неизгодни сделки, длъжностно присвояване и принуда.

Бившият изпълнителен директор е обвинен за това, че е разпоредил част от целевите средства – в размер на 3 431 146,06 лв. да бъдат разходвани за заплащане на разходи, които не са свързани с дейностите, за които са били отпуснати.

С решение на Министерски съвет от 03.08.2017 г. е увеличен капиталът на Националния дворец на културата със 17 млн. лв., като средствата са били с целево предназначение – за преустройството, модернизацията и адаптирането на основната сграда на НДК за нуждите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година.

В хода на разследването е установено, че в периода 16.01.2015 г. – 24.01.2017 г. Боршош е сключил договори с адвокатски дружества при наличие на назначени 2- ма юрисконсулти, за изработване на уеб сайт и изготвяне на технически паспорти, при съществуващ интернет сайт на НДК и изработени два технически паспорта на сградата. С тези действия той е осъществил престъплението умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай – настъпилите щети за НДК са в общ размер 389 624.82 лв.

Събрани са още и доказателства за друго престъпление, извършено от Боршош – умишлена безстопанственост, от която са последвали значителни щети за НДК в общ размер на 28 399,61лв.

- реклама -