Разпитват всички министри от правителството на Бойко Борисов за турските ваксини

Всички министри от правителството на Бойко Борисов ще бъдат разпитани в Столичното следствие. Те ще бъдат привикани заради скандалния бартер с турските ваксини, заради които вчера бяха повдигнати три обвинения на здравния министър в оставка Петър Москов и на един от неговите заместници.
Според обвинението Петър Москов и Адам Персенски  са ощетили държавата покрай даренията с ваксини между Турция и България.
На двамата беше наложена мярка за неотклонение подписка.

Решението за ваксините е взето от Министерския съвет

Оказва се обаче, че одобрението на междуправителствените споразумения за дарения е взето неприсъствено. Така че днес, членовете на кабинета в оставка ще обясняват пред прокуратурата как се вземат неприсъствени решения.

Запознати твърдят, че призовки за разпит са получили всички министри без премиера Бойко Борисов. Те ще обясняват пред разследващите как е взето решението от 28 май 2015 година, с което е одобрено дарението, така че България и Турция да се снабдят с ваксините, необходими за нуждите на имунизационните календари на двете страни.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова категорично отрече разследването да има връзка с оставката на правителството. Тя обясни, че прокуратурата е била готова с обвиненията още през септември.

- реклама -