Разпитват обвинения за аферата на „Хемус“ в присъствието на Гешев

Изненадващ развой по случая с милионите от магистрала „Хемус”. Единственият обвиняем – Борислав Колев, поиска да разкаже за схемата.

Поиска и лична среща с вътрешния министър. Разпитът започна в Софийската градска прокуратура. Колев е придружен от адвоката си.

Там присъства и главният прокурор Иван Гешев. По-рано през деня Борислав Колев се е срещнал и с вътрешния министър Бойко Рашков предаде Нова телевизия.

Тази сутрин Софийският апелативен съд проведе заседание, на което беше взето решение, че Колев трябва да се върне в ареста и му беше наложена най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража”.

На това заседание обвиняемият не присъства. Там беше обаче брат му. Веднага след като чу решението, той излезе пред медиите и каза, че Борислав Колев иска среща с вътрешния министър и с главния прокурор.

„Брат ми разполага с информация от съществено значение. Нали не мислите, че брат ми е крайният получател на 53 милиона лева. Дайте си сметка за хората, и интересите, и влиянията, които са замесени”, заяви Иво Колев.

Вътрешният министър Бойко Рашков каза, че вече се е срещнал с Борислав Колев и е чул имена.

„Нека оставим разследващите органи, да не изпреварваме прокуратурата и служителите от ГДБОП , които този следобед ще имат доста работа”, каза Рашков.

„Ако лицето съдейства в момента на българското правосъдие, това е само и единствено, защото прокуратурата си е свършила работата”, заяви Гешев.

„Тук съм, защото имам разрешение от наблюдаващите прокурори да присъствам на разпита по изричното настояване на обвиняемия и защитника му“, каза Гешев. 

Той допълни, че от служители на МВР е било поискано да не бъде протестирана мярката „задържане под стража“, наложена на Колев, предаде БГНЕС.

„Ако това се беше случило, а то не се случи, той нямаше да бъде задържан. Ако беше изпълнено искането му да пътува в чужбина, може би съществуваше реална опасност лицето да се укрие“, коментира ръководителят на държавното обвинение.

- реклама -