Георг Георгиев
сн. БГНЕС

Разпити в Специализирания съд заради служебните задгранични паспорти на Божков и Попов

Рано тази сутрин на разпит в Спецпрокуратурата е била външният министър Екатерина Захариева. Тя е била там във връзка служебните паспорти на избягалите в ОАЕ Васил Божков и Георги Попов.

Този следобед на разпит в Спецсъда дойде и заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев.

сн. БГНЕС

Днес Екатерина Захариева нареди проверка на всички издадени дипломатически и служебни паспорти през последните 10 години.

Комисията ще трябва да установи техния брой, основанията за тяхното издаване, както и да направи препоръки за промяна на действащата нормативна уредба в случай на необходимост, съобщиха от МВнР.

„До няколко дни ще са ясни резултатите от разпоредената от външния министър Екатерина Захариева проверка на издадените през последните десет години дипломатически и служебни паспорти“, заяви Георг Георгиев пред медиите.

По-рано бе съобщено, че на разпит е бил призован и спортния министър Красен Кралев. От ММС обаче категорично опровергаха тази иноформация, като заявиха, че Кралев не е призоваван под никаква форма да дава показания по тази или друга тема.

Министър Кралев никога не е подписвал каквито и да е документи, свързани с процедура по издаване на лични документи на Васил Божков и Георги Попов.  Разграничаваме се от темата с паспортите на Васил Божков и Георги Попов и заявяваме за пореден път, че Министерство на младежта и спорта не е инициатор или съучастник в издаването на паспорти на двамата. Опитите за пришиване на ММС към издаването на паспорти на Васил Божков и Георги Попов са откровена манипулация на общественото мнение“, се казва в позицията на министерството.

Миналата седмица стана ясно, че МВнР е издало служебни паспорти на Васил Божков и Георги Попов на 26 август 2019 г. като членове на УС на Българския съюз за физическа култура и спорт. Тези паспорти са издадени във връзка с изтичането на срока на предишните им служебни паспорти, издадени през 2016 г. на основание на писмо от Министерството на младежта и спорта.

Служебните паспортите, издадени през август 2019 г., са анулирани на 17 февруари 2020 г. МВнР е издало служебен паспорт на Васил Божков и през 2011 г. на основание служебните му ангажименти като член на УС на сдружението Български съюз за физическа култура и спорт.

„В момента, в който се е случило това издаване, тези хора не са били обект на законово преследване, на обвинение или на каквото и да е. Всеки работещ в условията на институция, която е разписана по наредба, има право на такъв паспорт, това не е дипломатически паспорт, подчертавам, никакви допълнителни улеснения не получавате благодарение на такъв паспорт“, обясни още Георг Георгиев.

- реклама -