Размяна на заложници: Русия обмисля да предаде бойците от „Азов“ срещу Медведчук

Размяна на заложници може да разреши драмата с бойците от националистическия батальон „Азов“, предава dariknews.bg

Русия ще обмисли възможността да ги размени срещу украинския политик Виктор Медведчук, близък до президента Владимир Путин. Това заяви руският депутат Леонид Слуцки, участващ в преговорите на Москва с Киев, предаде Франс прес.

„Ще проучим въпроса“, заяви Слуцки, който участваше в последните преговори с Киев в отговор на въпрос на медиите.

Депутатът направи това изявление в контролирания от сепаратистите град Донецк, в югоизточната част на Украйна. Той уточни, че възможността за подобна размяна ще бъде обсъдена в Москва от „тези, които имат прерогативите за това“.
67-годишният Медведчук е украински политик и бизнесмен, смятан за близък до руския президент. Той беше арестуван в Украйна в средата на април, като се укриваше от началото на руската офанзива в края на февруари.

Причината е, че през май миналата година беше поставен под домашен арест поради повдигнато обвинение в държавна измяна и заграбване на природни ресурси в Крим.

Войната в Украйна: Руските сили са унищожили напълно Донбас

Вчера руският министър на отбраната е обявил на среща с президента Владимир Путин, че силите им вече са превзели напълно Мариупол. Срещата е била предавана по руската държавна телевизия.

Руският президент е разпоредил на Шойгу армията да не щурмува металургичния комплекс “Азовстал”, в който се намират над 2000 украински бойци. По данни на украинските власти там се крият и поне 1000 цивилни.

Според Путин влизането в „Азовстал“ би било „непрактично“.  „Не мисля, че предложеното щурмуване на индустриалната зона е необходимо“, заявил Путин.  „Нареждам Ви да го отмените. Вместо това руските войски трябва да блокират района.“ Путин е наредил и „муха да не може да избяга“ от комплекса.

- реклама -