заплащане, полове, ЕК, КНСБ

Разликата в заплащането на половете в ЕС няма да бъде премахната до началото на следващия век

При сегашните темпове на промяна разликата в заплащането на половете в ЕС няма да бъде премахната до началото на следващия век.

Това показва изследване на Европейската конфедерация на профсъюзите /ЕКП/, цитирано от пресцентъра на КНСБ.

Данните на Евростат сочат, че разликата в заплащането между половете в ЕС се е затворила с 1 процент през последните осем години, което означава, че жените ще чакат още 84 години – до 2104 г., за да постигнат равно заплащане, ако тази текуща тенденция продължи.

От ЕКП алармират, че без обвързващи мерки за равенство на заплащането, които да променят ситуацията, разликата между половете ще продължи да нараства в девет държави-членки. България е една от тях, тъй като разликата в заплащането се запазва около 13 процента през 2010 и 2018 г., показват цитираните от ЕКП данни. Същата е ситуацията и в страни като Латвия, Полша, Малта, Португалия, Словения.

Жените в Германия и Чехия пък ще чакат до 2121 г. за еднакво заплащане.

Най-бавно разликата се затваря във Франция (0,1 на сто от 2010 г.) и ако това продължи, на страната ще са й необходими над 1000 години, за да постигне равенство.

Жените в други девет държави ще трябва да изчакат до втората половина на този век. Най-бързо неравенството ще изчезне в Румъния, Люксембург и Белгия – съответно през 2022, 2027 и 2028 г.

На този фон от ЕКП изразяват безпокойство, че Европейската комисия е забавила публикуването на очакваната директива за прозрачност на заплащането и вместо на 4 ноември, когато е Денят на равното заплащане, ще я обяви на 15 декември. Според ЕКП реализацията на инициативата е поставена под въпрос. Конфедерацията е изпратила писмо до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, за да поиска яснота относно причината за забавянето и уверение, че работата по директивата ще продължи, допълват от КНСБ.

- реклама -