богати българи, чужбина , вложения, средства, БНБ

Разликата между богати и бедни достига рекордни нива

Разликата между богати и бедни в света продължава да се увеличава и вече достига рекордни нива.

На всеки два дни през 2018 г. се е появявал нов милиардер, като в същото време състоянието на най-бедната половина от световното население е спаднало с 11%

Това сочат данните от доклад на благотворителната фондация Оксфам Интернешънъл  в Найроби.

Пропастта между богати и бедни се увеличава поради много фактори, най-вече заради данъчните системи, които хвърлят голяма тежест върху бедните и недостатъчното финансиране на държавните услуги, коментира Вини Бианима, изпълнителен директор на Оксфам Интернешънъл, цитирана от Ройтерс.

Докладът, публикуван в навечерието на срещата на политическите и бизнес лидерите на годишния Световен икономически форум в Давос, Швейцария, съобщава, че правителствата все по-малко финансират обществените услуги и все повече не успяват да се преборят с укриването на данъци.

„Бедните хора страдат два пъти повече от това, че са лишени от основни услуги и плащат по-високи данъци“, твърди Бианима.

Богатството на милиардерите е нараснало с 12% миналата година, или 2,5 млрд. долара на ден, докато за 3,8 млрд. от най-бедните хора средствата са намалели с 500 млн. долара на ден

Благотворителната организация заяви, че данъчните ставки за богатите и корпорациите са намалени през последните десетилетия. И тъй като правителствата не успяват да облагат богатите, те прехвърлят данъчната тежест върху бедните хора чрез потребителски налози като данък добавена стойност, каза Бианима.

„Индиректен данък като този върху солта, захарта или сапуна – основните продукти, от които хората се нуждаят… кара бедните хора да плащат суми, сравнително по-големи от доходите им, отколкото богатите“, заключава експертът.

- реклама -