коронавирус ковид легла болници Бургаско

Разкриват нови ковид легла в 12 болници в Бургаско

70 нови легла ще бъдат разкрити в Бургаско заради делта варианта на COVID-19.

Това бе решено по време на заседание на оперативния щаб за борба с коронавируса в Бургас, след като стана ясно, че областта влезе от зелената в жълтата зона на заразени с вируса.

В областта ще бъдат разкрити 70 легла за неинтензивни пациенти плюс 4 реанимационни. Ще бъдат включени 12 болници, като първи са УМБАЛ Бургас, УМБАЛ „Дева Мария”, МБАЛ Бургасмед, болниците в Айтос и Поморие, предаде „Труд“.

„За последните 14 дни имаме заболеваемост 30 на 100 000 души население. Тя е най-висока в страната. По заповед на министъра на здравеопазването както тук, така и в цялата страна ще бъдат свикани такива щабове. На тях ще се разгледа планът за действие в различните етапи от развитието на следващата вълна. Той е разделен на 4 нива. Ние сме на първо ниво и би следвало да ангажираме по най-бързия начин легловата база за около 20% от новорегистрираните, които биха потърсили лекарска помощ”, каза шефът на РЗИ д-р Георги Паздеров.

Той коментира, че в момента летният сезон върви добре, но всяко нещо има своята цена.

В Поморийската болница са приети двама норвежки туристи и латвийка, на по 20- 21 години.

Кметът на Поморие заяви, че в момента градът е пълен на 100% и няма нужда от паника. „Докато казваха, че няма проблем сега същите хора създават паника. Не знам чии интереси обслужват те! Нашите български интереси или чужди. Всичко е нормално, Поморие функционира на 100% е пълно”, заяви Иван Алексиев.

 

- реклама -