Разкритие на FN: Фалшиви сайтове продават лекарства от името на МЗ

Flashnews алармира Министерството на здравеопазването след сигнал на читател за фалшиви сайтове, които продават лекарства от името на ведомството

В интернет пространстовото се разпространяват няколко такива. На два от тях е попаднал читателят на Flashnews Андрей Пламенов. Мъжът, който работи във фармацевтична фирма, се изненадал, че се предлага медикамент, който може да лекува всичко – от СПИН до косопад. Това е явна манипулация, няма такова лекарство, категоричен е Пламенов.

„От моя гледна точка тези сайтове са видимо фалшиви. Но има хора, които се подвеждат. Изпрати ми го моя позната с молба да направя поръчка на продукта за възрастна жена. Първата вече го ползвала и била много доволна. Щом тези две баби са се подвели, значи има и още“, категоричен е Пламенов. Той е впечатлен и от признанието на възрастната жена: „Малко е скъпо, но върши работа“. Елементарна сметка обаче показва, че 59 лева е почти една четвърт от обичайната пенсия у нас. А никой не знае какво точно съдържа продуктът и какъв може да е ефектът от него.

Официалният сайт на Министерството на здравеопазването

Фалшивите сайтове много наподобяват този на Министерството на здравеопазването и дори са по-шарени от него. Имат си секции за новини, конкурси, пресцентър, документи. В различните версии явно са опитвали да направят подобрения. Така на единия липсва посочения език „българский“. Защото най-вероятно руската дума би накарала някого да се усъмни.

Където и да натиснеш върху тях, влизаш в страница, предлагаща покупка на продукта с бланка за поръчка.

Бърза справка в интернет пък показва, че човек с името Дикул Валентин Иванович има. Той е руски тежкоатлет, а не доктор по медицински науки. След прекарана тежка травма на 15 години успява да се изправи на крака, въпреки твърденията на лекарите, че ще остане в инвалидна количка за цял живот. Пак според интернет Дикул в момента притежава лечебни центрове в Москва. В тях прилага терапия на пациенти чрез системата от упражнения, които сам е създал.

Тук обаче са посочени и телефони, адреси на клиниките и лекари, които прилагат терапията. Има и графици, в които пациентите сами могат да се запишат при избрания от тях лекар, а после на място да получат лечение.

Flashnews ще направи опит да се свърже с Валентин Иванович Дикул или негови сътрудници, за да разбере дали те знаят за фалшивите сайтове

От своя страна Министерството на здравеопазването ще подаде сигнал до ГДБОП и прокуратурата за проверка на случая. Ето какво отговориха от пресцентъра на МЗ за Flashnews:

Всички сигнали за фалшиви сайтове на институцията, които Министерството на здравеопазването получава, се изпращат до директора на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ и до началника на отдел „Компютърни престъпления“ към ГДБОП. За случаите е информиран и главният прокурор на Р България.

 

До момента в министерството са постъпили множество подобни сигнали, за които незабавно са информирани компетентните органи и са предприети съответните законови действия за идентифициране на източниците и подвеждането им под отговорност.

Лекари пък са категорични, че купуването на медицински продукти от интернет е много опасно. Особено от сайтове като тези – там няма контакти за обратна връзка, няма информация за това къде е произведен продуктът или какво съдържа.

- реклама -