Разкриха тон кокаин, дегизиран като банани

Полицията в Южна Италия е конфискувала над тон кокаин, скрит в хладилен контейнер, скрит в пътуващ за Германия контейнер, използван за транспортиране на банани, съобщи агенция АНСА.

Наркотиците с улична стойност около 275 милиона долара били разпределени в 144 пакета, скрити в контейнер от Южна Америка, съобщи агенцията.

Според документите за превоз дестинацията на контейнера е била Германия. Наркотиците са иззети от карабинерите, подпомагани от митническата агенция и Интерпол, в пристанището на Джоя Тауро в Калабрия.

Агенцията цитира изявление на полицията, според което наркотиците са открити, след като няколко от контейнерите, транспортирани на един и същ кораб от Южна Америка, са били сканирани от митниците.

Междувременно френските власти затвориха плажовете в югозападна Франция, тъй като на атлантическият бряг вълните продължават мистериозно да изхвърлят пакети с кокаин.

От средата на октомври са открити повече от 1000 килограма.

Пакетите вече се появяват и по-далеч на север, например петкилограмов пакет се появи в Камарет-сюр-Мер на запад в Бретан във вторник, каза пред AФП Филип Астрюк, прокурор в Рен.

„Това е един и същ товар“, каза Астрюк и добави, че „все още ще ги намираме за известно време“.

„Всеки отлив носи партида. Те все още са доста значителни, като около 100 килограма пристигат всеки ден по цялото крайбрежие“, каза той.

Митническите служители също намират някои от пакетите в морето, каза прокурорът.

- реклама -