Гьобекли тепе разкрития архитектурен план геометрия

Разкриха сензационната тайна на най-древния археологически обект на Земята

Израелски учени откриха, че най-старият мегалитен обект в света Гьобекли тепе в Турция е построен по единен план, а неговите създатели са били добре запознати с законите на архитектурата.

Резултатите са публикувани в майския брой на списание Cambridge Archaeological Journal.

Мегалитният комплекс в югоизточната част на  Анадола е най-ранният известен храм в историята на човечеството. Предполага се, че комплексът е започнал да бъде издигнат от неолитни ловци-събирачи преди повече от 11,5 хиляди години, още преди да са се оформили първите човешки цивилизации. Това твърдение се доказва от насложените пластове, под които беше скрито съоръжението.

В продължение на няколко хилядолетия сградите бяха скрити под хълм с височина около 15 метра и диаметър 300 метра, благодарение на което паметникът е добре запазен и до днес.

През 1994 г. комплексът Гьобекли тепе е открит от германския археолог Клаус Шмид и оттогава той е обект на непрекъснати дебати сред археолозите.

На внимателно изработени каменни плочи ясно се виждат изображения и скулптури на хора и животни, направени от майстори, което едва ли е било възможно за примитивни хора от епохата на неолита.

Смятало се е, че комплексът е строен последователно за дълго време и неговите части може да са били построени в различно време от различни хора. Учени от Института по археология на университета в Тел Авив извършиха компютърен анализ на геометрията на сградите на Гьобекли тепе и установиха, че централните точки на трите монументални кръгови структури на комплекса, ако са свързани заедно, образуват идеален равностранен триъгълник, а обемите на структурата са подчинени на пространствената йерархия.

Оказва се, че основата на структурата, построена шест хиляди години преди Стоунхендж, е била създадена на база единен архитектурен проект.

“ Гьобекли тепе е археологическо чудо“, заяви ръководителят на проучването, проф. Ави Гофер.

„Построен от неолитни общности преди 11,5-11 хиляди години, той се състои от огромни кръгли каменни конструкции с диаметър до 20 метра и монументални Т-образни колони с височина до пет и половина метра. Тъй като по това време няма данни за отглеждане или опитомяване на животни, се смята, че структурата е построена от ловци „от събирачите. Архитектурната му сложност обаче е доста необичайна за тях.“

Традиционно се приемаше, че основните архитектурни знания и методи на планиране – използването на геометрията или съставянето на строителни планове – възникват много по-късно при хората, когато ловците-събирачи се превръщат в уседнали животновъди и започват да строят трайни сгради.

Резултатите от проучването показват, че основните методи на архитектурното планиране са разработени в Левант през късния епипалеолит като част от културата Натуф, а през ранния неолит период от жителите на региона вече са използвани абстрактни правила за проектиране и организационни модели.

Досега са разкопани четири каменни кръга, но изследователите смятат, че вътре в хълма има две дузини кръгове, които все още не са проучени.

- реклама -