САЩ

Разкриха самоличността на мъжа, изпратил писмата-бомби до противници на Тръмп

Американските власти разкриха самоличността на мъжа, изпратил общо 12 писма-бомби до противници на президента Доналд Тръмп.

Арестуваният като основен заподозрян е 56-годишният американски гражданин Сийзър Сайок. Мъжът е идентифициран с ДНК доказателства и е задържан по-рано днес във Флорида.

Двама свидетели разказват пред Ройтерс, че са чули силен трясък, приличащ на взрив при арестуването на заподозрения на паркинга на голям магазин за авточасти от веригата „Аутозоун“ в предградието Плантейшън на Маями, близо до друго предградие – Форт Лодърдейл, малко след 11 ч сутринта. Силен трясък чула и жена, която работела на двора си в съседство с паркинга. Според американски медии заподозреният е идентифициран с ДНК доказателства.

ВВС съобщава, че Сайок е поддръжник на Републиканската партия.

От 1991 година насам той има проблеми със закона – арестуван е за кражби, притежание на наркотици и измами.

През 2002 г. е задържан във Флорида за заплахи, че ще направи и взриви бомба.

Президентът Доналд Тръмп поздрави американските служби за добре свършената работа, като заяви: „Те са най-добрите в целия свят и го доказаха. Не трябва да допускаме в страната да се внедри политическо насилие”, призова държавният глава.

По-рано през деня ФБР разкри, че всички опасни пратки са пуснати в градчето Опа-Лока в щата Флорида. В депото за Южна Флорида на американските пощи днес бяха открити още два колета с взривно устройство, подготвени за изпращане.

Според ФБР бомбите са сглобени по публикувани в интернет чертежи, като нито една от тях не избухна.

- реклама -