КНСБ издръжка семейство безлихвени кредити, ББР

Разкриха онлайн схема за теглене на кредити с чужда самоличност

Онлайн схема за теглене на кредити от чуждо име разкриха в Пловдив. Трима души са използвали лицева верификация, за да вземат кредит на името на други хора.

Парадоксално лицевото разпознаване всъщност осигурява най-високо ниво на сигурност. Единствено човешката непредпазливост може да улесни извършването на престъпления, обясняват експертите. Технологията работи така, че при всяко следващо използване на банкови услуги се сравнява дали лицето е същото, което е било заснето при регистрацията.

„Това на практика спира възможността друго лице, дори да е излъгало другарчето да се регистрира на чуждо устройство да не може да се използва тази чужда регистрация на това чуждо устройство да се използва за измамнически цели“, обясни проф. д-р Георги Димитров.

Държавните институции задължително използват биометричен пин с лицево разпознаване. В частния сектор обаче това може и да не е приложимо, което е позволило измамата в Пловдив.

„В частния сектор всеки се бори за това да има възможно най-лесно бързо и удобно достъп до потребителите на услугите, т.е. да не се създават допълнителни за тях изисквания. Но това допълнително изискване разбира се неизползването му е за сметка на сигурността. В този цитиран случай – това се е случило. На практика е активирана възможност за разписване без да е поискано показване на лицето на потребителя към момента, в който е извършено подписването на докуметни и затова се е случило. На практика това е инцидентен случай“, каза проф. Димитров.

- реклама -