Разкриха мотивите на нападателя от Ню Йорк (СНИМКИ)

Атентаторът от Манхатън Акайед Улах e действал, за да отмъсти, съобщи в. „Ню Йорк пост“.

Според източници на вестника Улах, който е в болница, заявил пред следователите какво го е движело за постъпката му. „Те бомбардираха страната ми и аз исках да нанеса вреди тук“. От „Ню Йорк таймс“ не обясняват точно какво е имал предвид атентаторът.

Вестникът отбелязва, че по-рано Улах е работел като таксиметров шофьор в Ню Йорк, но лицензът му вече е изтекъл. Той е изселник от Бангладеш и живее в Бруклин

Експлозията избухна в 7:20 часа сутринта близо до автогара и метростанцията на пл. „Таймс скуер“. Името на извършителя беше съобщено от шефа на полицията в Ню Йорк Дмеймс О’Нийл. Атентаторът е задействал взривно устройство, което е бил закрепил на тялото си. Поради това Улах получи изгаряния и наранявания и в момента се намира в болница под наблюдението на полицаи. Освен него ранени бяха още трима души, намирали се в близост до мястото на експлозията.

Акайед Улах, е влязъл законно в САЩ преди седем години с виза, издавана на лица, чиито роднини са американски граждани, съобщи АП

Пред СNN губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо заяви, че Улах е бил под влиянието на „Ислямска държава“ и редица други терористични организации.

Улах е планирал атентата поне една година, съобщи ABC, позовавайки се на информация от ФБР. Федерални служители вече са обискирали няколко жилища в Бруклин, в които Улах или някога е живял, или е посещавал. От ФБР стигнали до извода, че атентаторът е сглобил бомбата вкъщи. Взривното устройство не се отличавало с технически параметри от високо качество. Според следователи Улах е планирал атаката поне една година.

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио заяви, че инцидентът е бил опит за терористична атака.

Движението на обществения транспорт в района на експлозията вече е възстановено.

- реклама -