каменна сватба

Разходка до внушителната Каменна сватба в Родопите – СНИМКИ и ВИДЕО

Една вкаменена сватба се издига вече милиони години край Кърджали.

Легенда или игра на природата?

Красивата група от множество каменни пирамиди, напомня сватбено шествие. Фигурите са изключително разнообразни по форма и размери, а височината им варира от половин метър до над 10 метра.

Това е внушителната Каменна сватба край Кърджали. Образуванията са вулкански туфи с риолитов състав, чиято възраст е около 35 млн. години.

През олигоцена днешните Източни Родопи са били дъно на море

В резултат на чести вулкански взривове, на морското дъно се образували дебели пластове вулканска пепел, примесена с различни късове от разрушаващите се по брега скали.

От съдържанието на минералите в тях скалите се обагрили в различни цветове – бял, жълт, розов, зелен, ръждивочервен.

Легендата за една любов

Народната фантазия е оприличила тази прекрасна природна композиция като сватбено шествие и го е свързала във вълнуваща легенда.

Местен момък залюбил девойка от съседно село. Само сините и очи светели на забуленото и лице, което никой не бил виждал. Залинял момъкът за прекрасните очи на девойката. Тогава баща му отишъл в селото и успял да я откупи за гърне жълтици. Вдигнала се голяма сватба и шествието с момата тръгнало за Зимзелен.

Изведнъж духнал вятър, отвял кърпата и открил лицето на булката. От красотата и свекърът занемял, а през главата му минали нечестиви мисли.

Тогава цялата сватба за миг се вкаменила. Останал само младоженеца, вцепенен от мъка и ужас. Замолил той вятъра да вкамени и него. Молбата му била чута. В краката му останала жива единствено малката локва, образувана от неговите сълзи, която съществува и днес.

- реклама -